• 13 Eylül 2021 17:39
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Ya tutarsa

Bu yazıyı dinleyin
Bener E. Kavukçuoğlu 13 Eylül 2021 Ya tutarsa

Fıkra bu ya, Hoca’yı göle maya çalarken görenler şaşkınlıkla sormuşlar 

“hocam ne yapıyorsun, koca göl maya tutar mı?”

Hoca  hiç istifini bozmamış : “ ya tutarsa!”

Bizim  son OVP’de yer alan turizm hedeflerimiz de “ ya tutarsa” mantığı ile çalakalem yazılmış.  Düşünmeye gerek var mı? Yok. Yıllardır aynı masal , moda deyimi ile  kopyala yapıştır. 

Çok eskiye gitmeyelim, 2002 yılından bu yana  iktidarda olan AKP’nin bir dönem ki turizm bakanı Sn. Ertuğrul Günay 2007 yılından 2013 yılına kadar bakan olarak görev yaparak, Türkiye Cumhuriyetleri hükümetlerinde en uzun süre Turizm Bakanlığı yapmış kişi olarak turizm tarihimize geçti.

Dolayısı ile “turizmi çeşitlendireceğiz” söylemini en çok kullanan bakandır da kendisi. 

Günahını da almayalım, Türkiye Turizm Stratejisi 2023 çalışması da  onun döneminde  onun çabaları ile hazırlanmıştı. Ancak bir bakan değişikliğinde bu  çalışma sektörün tüm paydaşları tarafından  sümen altı edilerek, unutuldu gitti. 

Bakın Sn. Günay 14.05.2009 tarihinde ne diyor:

“…özellikle Ege ve Akdeniz kıyısında yeni yapılaşmalara gereksinim yok ve bu yapılaşmalar doğayı ve tarihsel yerleri tehdit eder boyutlara gelmiş. “İştah kabartan“ kirli projelere izin vermeyeceğiz. O yüzden bu alanlarda çok özgün projeler olmadıkça, çok yeni ve ilgi çekici, farklı projeler olmadıkça; yeni yatak kapasitesi artırma konusundaki istekleri çok anlayışla karşılamayacağız.”

Ya tutarsa…….

2007 yılında hazırlanmış olan TTS2023 çalışmasında, 2023 yılı beklentileri, turist sayısı 63 milyon, dış turizm geliri 86 milyar dolar. Kişi başına gelir 1350.- Dolar.

2011 yılında Cumhurbaşkanı R.T.Erdoğan’ın ulusa sesleniş konuşmasında bu rakamlar, (yaklaşık ) 50 milyon turist, 50 milyar dolar dış turizm geliri olarak revize ediliyor. Kişi başı gelir oldu 1000 Dolar.

Yıl 2019, yeni Turizm Bakanı Sn. M.A. Ersoy açıklıyor:  “ 50 milyon hedefini revize ettik, 2023 yılında 70 milyon turist, 70 milyar dolar gelir yeni hedefimiz. “

63 milyondan 50 milyona nasıl geldik  orası belirsiz. 70 milyona nasıl çıktık o da belirsiz. Ama hedef aynı : 

Ya tutarsa…

Geldik 2021 yılına. 2021 yılı eylül ayında açıklanan son OVP’ye göre 2023 turizm geliri hedefimiz 30 milyar dolar. Neyse ki elimizde Pandemi var.

Ve…. Nitelikli turist getirmek için hedef pazarların seçilmiş şehirlerinden  konaklama kapasitesinin yüksek olduğu bölgelere tarifeli uçuş seferleri arttırılacak. 

Sn. Ersoy 2019 yılı haziran ayında açıklamış:

“Nitelikli turizmin bir diğer odak noktası; konforlu ulaşım. Türk Hava Yolları ile yaptığımız protokolle, Antalya, Bodrum, İzmir ve Dalaman havalimanlarına business class ve tarifeli seferleri başlattık. Türkiye’ye en çok yolcu tedariki sağlayan ülkelerden bu noktalara artık direkt uçuşlar yapılıyor.” 

Demek ki nitelikli  turist sayımızda ciddi bir artış söz konusu da biz farkında değiliz. 

Turizmi  bu seferçeşitlendiriyoruz.….

Turizmi bu sefer 12 aya yayıyoruz …….

Diyanet İşleri Başkanımızın da hayır duaları ile “Ya tutarsa” … diyelim bir fıkra ile bitirelim 

Bektaşi'ye sormuşlar.

- Dünya öküzün boynuzlarının üstünde duruyormuş, ne diyorsun bu işe?

- Valla onu bilmem ama buna inanan öküzlerin olduğunu biliyorum, demiş.