• 17 Ocak 2023 20:38
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Alman mutfağının katili döner mi?

Bu yazıyı dinleyin
Nizamettin Şen 17 Ocak 2023 Alman mutfağının katili döner mi?

Bu başlığı okuyanların gözleri kısa bir aradan sonra tekrar bu yazıya döner!

Olay çok ciddi, Almanya’nın en ciddi dergilerinden Der Spiegel’in son sayısında Alman Gastronomi Akedemisi Yönetim Kurulu Başkanı Hans Günter Platz ile bir söyleşi var, başlık şöyle ; “Alman Mutfağı Ölüyor” 

Günter Platz’a sorulan ilk soru şöyle: 

Geçen yıllarda döner, çok sevilen körili sosis satışlarını geçti Alman mutfağı ölüyor mu?

Cevap; Döner özellikle genç insanlar için belli ki bir duygu, sağlıklı yemek ekmek içinde doldurulan salata, et fakat bu yüzden Alman mutfağı ölmez. Tüketicilerin arzularına dikkat etmek lazım. Bir çok restoranda vejeteryan ve vegan menüler çoğalıyor.

Oh çok şükür Alman Mutfağının katili Döner değilmiş!

Konuyu özetleyen 2. Soruya geçelim.

Spiegel: Ana maddesi et olan Alman gastronomisi bu yüzden mi kaybediyor?

Günter Platz diyor ki; Hayır deyip Alman mutfağının sahip olduğu patates çeşitlerinden oluşan yemekleri sayıyor (bu konuda negatif yorumları duyar gibi oluyorum ama unutmayın dünyada 3100 patates ismi ve çeşidi var ve Almanya’da en sevilen 27 patates çeşidi var. O yüzden Almanlar yabancılara sarmısak kemiren deyince onlar da onlara patates kafa patates kemiren derler)

Almanların meşhur Pfannkuchen - pankekini de övüyor ve son cümlesi de can alıcı; Sonuç olarak döner de bir başka tarzda pankek içine doldurulmuş gibi.

Bir gastronomun kendi mutfağını bir şekilde savunması tabi ki normal.

Evet daha önceki yazılarımda bahsetmiştim Almanya’daki meşhur sloganı : 

“Döner macht schöner” “Döner güzelleştirir” 

Sadece Almanya’da değil tüm Avrupa’da hızlı yemek türünde döner, pizzayı da körili sosisi de geride bıraktı. Hatta İtalya, döner satışlarını bazı bölgelerde yasakladı veya kısıtladı. 

Gelim Almanya’daki dönerin yapısına. 

O döner bizim döner yeme alışkanlığımızdan farklı “Alman Döner” diye adlandırılıyor. Bir ekmek veya pide arasına ketçap, mayonez hardaldan başlayarak tüm salata çeşitleri, turşu, cacık hatta patates konuyor. Ülkemizde bir çok açılan Alman dönerin uluslararası markası var. Yıllar önce ben Dubai’de görünce çok gülmüştüm ve aklıma o istatistik gelmişti. Çinlilere sorulan sorularda Alman mutfağı için en beğenilen yemek DÖNER çıkmış.

Almanya’da açık büfenin bir pide içine sığdırılmış şekli haline dönen döner, maalesef bizim iskender, beyti, pilav üstü döneri katletti.

Bir başka korkumu da belirtmeden geçemeyeceğim, en son onu da yaşadım.

Lahmacun içine de döner koyuyorlar, yetmiyor, dönerin içine ne konuyorsa onları da koyuyorlar. Evlere şenlik…