• 17 Temmuz 2021 22:15
  • 0
  • 3 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Flamingolar ve Tuz Gölü

Bu yazıyı dinleyin
Bener E. Kavukçuoğlu 17 Temmuz 2021 Flamingolar ve Tuz Gölü

İç Anadolu’nun en büyük gölü Tuzgölü, her yıl Flamingoların göçleri sırasında konakladıkları önemli bir alan.  Nisan sonu gibi  bölgeye gelip,  ağustos sonuna kadar çoğalıp, yavrularını büyüttükleri  ve sonra da göç yollarına devam ettikleri önemli bir konaklama noktası. 

13.07.2021 tarihinde gazetelere düşen bir haber birçoğumuzun yüreğini yaktı: Tuz Gölü havzasında kimine göre 1000, kimine göre  ise 3000 flamingo yavrusu ölmüştü.

Turizm Bakanı’mızın herhalde çok fazla ilgi  alanına girmediği için kendisinden bir tepki  duyamadık. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli konu ile biraz uzaktan da olsa (İstanbul Yenikapı sahilinden)  ilgilendiler, üzüntülerini  açıkladılar.  Sn. Pakdemirli gazetelere yansıyan açıklamasında “Bu konunun, çevredeki kuyularla, tarımsal sulamayla doğrudan veya dolaylı bir bağı olmadığını ifade etmek isterim.” demiş. 

Bakan Murat Kurum ise, "Türkiye'de 18 tane özel koruma bölgesi var. Bunlardan biri de Tuz Gölü'nde. Gerek endemik türlerin gerek yaban hayatı gerekse flamingoların ender üredikleri alanlardan bir tanesi. Tuz Gölü'nü korumak adına tüm adımları atıyoruz.” demiş.

Demesine demişler de aynı gün Aksaray Fotoğraf Sanatçıları Derneği Başkan Yardımcısı Sn. Fahri Tunç’un Sözcü Gazetesi’ne yaptığı açıklama ise Bakan beylerin açıklamaları ile pek uyuşmuyordu: 

“Konya ve Aksaray'dan Tuz Gölü'ne akan kanallara geçen yıl bazı çiftçiler tarafından su bendi yapıldı. Çiftçiler daha önce bu kanallardan tarlalarına su çekerlerdi ama bu defa bendler yaparak kanal sularının göle ulaşmasını tamamen kestiler. Buna bir yandan kuraklık, diğer yandan da yeraltı sularının bilinçsiz ve orantısız kullanımı gibi faktörler eklenince Tuz Gölü yaklaşık dört kilometre kadar çekildi.”

Yıl 2019 aylardan Haziran. Flamingoları görmek için Aksaray’ın Eskil ilçesine gitmiştim. Belediye’nin çay bahçesinde otururken yanımıza gelen yaşlı bir beye Flamingoları nerede görebileceğimi sordum:

  • Geç kalmışsın.
  • Neden? Ağustos sonuna kadar konakladıklarını okudum.
  • O eskidendi, o zamanlar  oralar bataklıktı, biz avlanmaya da giderdik. Ama tarım yapacağız diye bütün suyu bitirdiler. Oraya bir de  kule yaptı devlet ama şimdi değil flamingo, serçe görürsen mutlu ol. 

Bu kısa diyalogdan sonra tarif ettiği yol üzerinden  flamingoların gözlem noktası olarak hazırlanmış yere -arabanın altını da vura vura- ulaştık. Toprağın kurumaktan çatlamış (resim 1)olduğu sert zeminde bir umut gözetleme kulesine çıktık. Ancak Eskil’li beyin dediği gibi serçe bile geçmedi. (resim2) Kulenin çevresine konulmuş 3 adet kamelyanın ortasındaki çöp konteynırıdolu olduğu için bölgeye içmeye / eğlenmeye gelenlerin çöpleri  her yerde idi. Bu gelenler herhalde sadece  içmek/eğlenmek için değil, ama atış talimi yapmak için de gelmişlerdi ki yerde bol bol  fişek artığı vardı (resim 3).

Sormadan edemiyor insan : acabao fişeklerin hedefinde Flamingolar mı vardı?

“korumak için her adımı atıyoruz” diyen yetkililere duyurulur.

Açıklama: Gazete 1.jpg
Açıklama: gazete2.jpg

 

 

Diğer Yazılar