• 25 Haziran 2021 21:11
  • 0
  • 5 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Sultanahmet Yücel Hostel’den Green Elephant Maastricht’e

Bu yazıyı dinleyin
Nizamettin Şen 25 Haziran 2021 Sultanahmet Yücel Hostel’den Green Elephant Maastricht’e

Geçti yıllar bir su gibi neredeydik nerelere geldik…. diye sözleri devam eden bir şarkıyı hatırlıyorsanız mırıldanarak yazıyı okumaya devam ediniz. 

Bu şarkıyı hatırlamayanlar bu yazıyı okuyunca şarkı gibi nostalji ile karşılaşacaklar ama o günlerden bu güne nelerin değiştiğini de anlayacaklardır

Türkiye’nin ilk” Hostel”i 1969 yılında Sultanahmet’de  eski Esnaf Hastanesi binasında açılan efsane Yücel Hostel dir. 

Neden efsane dedim biraz açıklamaya çalışayım. 

O yıllarda Avrupa’da ve Türkiye’de başlayan 68 kuşağı gençlik hareketleri sadece ideolojik değildi, aynı zamanda batılı gençlerin yeni yaşam tarzı ve felsefesi bilinmeyen doğuyu keşfetmek ve dar bütçelerle macera dolu seyahate çıkmaktı.

Kimdi bunlar? 

ABD’nin 1965 de Vietnam’a asker göndermesini protesto edenler, askerlerin kendilerine silah doğrulttuğunda, namlularına çiçek koyduklarından “çiçek çocuklar” diye adlandırılan Hippiler

Avrupa merkezlerinden Katmandu’ya bir akın başladı ve bu akının geçiş noktası  dolayısıyla İstanbul idi . 

Gelenler sanki biliyormuş gibi de Doğu Roma zamanında koyulan dünyanın sıfır noktası ”Millon Taşı” bulunan  Sultanahmet. 

Sultanahmet’de 2 yer vardı konaklama ve sosyalleşme için:

Yücel Hostel ve haberleşme, gündüz buluşmaları için Lale Pudding Shop. 

Haberleşme diyorum çünkü o zaman ne internet var ne sosyal medya hatta telefon bile PTT’den yurtdışı ve yurt içi santrala yazdırılarak sıra bekleyerek çalışıyor. 

Pudding Shop da kocaman bir kara tahta vardı herkes birbirine mesaj bırakıyor gelen postalar mektuplar burada birikiyor. 

Londra İstanbul seferlerini yapan Top Deck Travel geldiği günler Sultanahmet’de yeni kan gelmiş gibi olurdu. 

Otostop ile gelen mi, 3/4 gün trenle Avrupa şehirlerinden gelenler hepsi Sultanahmet’i bulurdu. 

Ünlü ünsüz müzisyenler hatta sonradan ticarete, politikaya atılan ünlüler geliyor aklıma Alman eski dış işleri bakanı Joschka Fischer gibi

Yücel Hostel Türkiye’de hostellerin gelişmesine öncülük etti. Hatta Turizm Bakanlığı’nın vasıflar yönetmeliğinde bile hostel maddesinin girmesine neden oldu diyebilirim. 

Aşağıda güncel (!) hostel maddesini meraklıları için koyuyorum.

Meraksızlar da baksın bakanlık odaları kız ve erkekler diye ayırıyor. Oysa eminim böyle bir ayırım hostelciler için ürkütücüdür. 

Bakanlık yetkilileri yurt içi ve dışında hostelleri bir zahmet ziyaret etsin...

Gelelim dünyanın en farklı HOSTEL ödülüne sahip Maastricht Green Elephant Hostel’e. Öncelikle belirteyim değişen dünyada gençlerin Z kuşağının beklenti ve eğilimlerini çok iyi analiz etmişler, bu konsepti yaparken. Çevre duyarlılığı, hijyen, internet erişimi, sağlıklı gıda ve sosyal mekanlar. 

Girişte sıkılmış biberli taze havuç suyu ile karşılaşıyorsunuz. İnternetten yaptığınız rezervasyon kontrol ediliyor tesis hakkında bilgi veriliyor. Havlu çarşaf gibi talepleriniz buradan temin ediliyor Girişteki buzdolabındaki içeceklerin çeşitliği göze çarpıyor. Sigara kullanımı sadece güzel dizayn edilmiş bahçede serbest SPA da saunanın yanında Türk Hamamı da var. Az sayıda otel odası gibi olan odalar var. Ortak kullanım duş ve wc/lavobolar yeni tip. Ucuz olan odalar hakiki tahtalarla bölünmüş tüp oda şeklinde. Her tüp odanın kullanacağı çelik ortaboy şifreli dolaplar var. 

Sürekli ücretsiz kahve ve çay var bir şartla kendi servisini kendin yapacaksın. Açık büfe kahvaltı ve sınırlı yemek menüsü var. Büyük ekran tv var ama maçlar dışında herkes bilgisayar ve mobil telefonuna bakıyor. 

Maastricht Hollanda’nın üniversite kenti. Nüfus genç ve cıvıl cıvıl. Bu kentte yaşlılar gençlere olduğundan da fazla töleranslı yaklaşıyor. Tren istasyonunun artık önünde bisiklet parkı yok, yürüyen rampa ile tren istasyonunun altındaki özel bisiklet parkına iniliyor

Şimdi düşünceye dalıyorum, çiçek çocuklardan bu yana dünya ne kadar değişti. Tek değişmeyen onlardan geriye kalan felsefe “Savaşma Seviş”

xx

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın nitelikler yönetmeliği

Hosteller Madde 25 

Hostel; gençlik turizmine cevap verebilecek en az 10 odalı konaklama ve yeme-içme hizmeti veren veya müşterinin kendi yemeklerini bizzat hazırlayabilme imkanı olan ve aşağıda belirtilen asgari nitelikleri taşıyan tesislerdir: 

a) Resepsiyon, vestiyer, emanet kasa, telefon kabini, idari ¸niteler, bagaj yeri ve bekleme yerinden oluşan bir giriş hol¸, 

b) Kapasiteye uygun oturma salonu, 

c) Yatak odaları ile bağlantılı sorumlu kişi odası, 

d) Yönetici odası, 

e) En az üçüncü sınıf lokanta veya müşterilerin kendi yemeklerini bizzat hazırlayabilme imkanı olan yeterli teçhizatlı mutfak, yemek salonu, 

f) Müşterilerin kendi imkanlarıyla eğlenmelerini sağlayabilecek düzenleme, 

g) Kız ve erkekler için ayrı bölümler halinde kişi başına en az 4 metrekare alan sağlanmış en fazla 8 kişilik odalar ve en fazla 8 yatağa bir banyo, 

h) İlkyardım, emanet ve telefon hizmetleri, 

ı) çamaşır yıkama, ütüleme ve kurutma imkanı sağlayan mahaller, 

j) Genel depo ve spor malzemeleri odası, 

k) İşletme aşamasında Ulusal Federasyonun Tüzük, Yönetmelik ve Statüsünde belirtilen kurallara uygun olarak işletme faaliyeti göstermek ve Uluslararası Hostel Federasyonuna üye olmak