• 24 Kasım 2021 14:01
  • 0
  • 2 DAKİKA OKUMA SÜRESİ

Turizm Sektörünün Mali Durumu 2

Bu yazıyı dinleyin
Bahattin Yücel 24 Kasım 2021 Turizm Sektörünün Mali Durumu 2

Önceki yazıdan bu yana geçen sürede, ülke ekonomisi uzmanların felaket olarak tanımladıkları bir sürece girdi. AKP’nin MHP ortaklığında sürdürdüğü iktidarının, en zor günlerini yaşayacağını hep birlikte göreceğiz. Ekonomistler; AKP Yönetiminin faizler ile enflasyon arasında kurduğu ilişkiyi büyük şaşkınlıkla izliyorlar. 

İktidarın düşük faizin yararlı olacağına ilişkin başvurduğu referanslar arasında, yükselen kurların turizm gelirlerini arttıracağı beklentisi de bulunuyor. Dış pazarda oluşacak talep artışıyla, yüksek döviz geliri sağlanması tasarlanıyor.

İlk bakışta kendi içinde tutarlı görünen bu yaklaşımın, gerçekleşme olanağı neredeyse hiç yok. Turizm ile kısa süreliğine ilgilenenler bile bu gerçeği bilirler. AKP’nin varsayımına göre; ülkemize gelecek yabancıların, satın alacakları mal ve hizmetlere ödeyecekleri miktar lira cinsinden azalırken, doğal olarak döviz girdileri de düşecektir. 

Kısaca; AKP ülkeyi içine düşürdüğü ekonomik kriz ortamından çıkmak için kesinlikle turizm gelirlerinde artış olacağı beklentisine güvenmemeli.

İçinde bulunduğumuz hafta yaşanan ekonomik olumsuzluklar bir yana, sona ermekte olan 2021 sezonunda, ülkemize gelen ziyaretçi profilinde de köklü değişiklikler oldu. 

Ekim sonu itibariyle sıralamaya baktığımızda, Rusya, Almanya, Ukrayna, Bulgaristan, Azerbaycan ve İran’dan gelen ziyaretçilerin, Türkiye’yi bir zamanlar temel turist kaynağı olarak gördüğümüz OECD Ülkeleri pazarından çok uzaklara taşıdığı görülüyor.

Yukarıdaki ziyaretçi profilinde gözlenen gelişmeler; geçtiğimiz günlerde Bakanlık kaynaklı istatistiklerde altı çizilen, kişi başına harcamaların 645 dolardan 840 dolara yükseldiğine ilişkin açıklamaları ne yazık ki, doğrulamamaktadır.

Sektörü yönetenler 2022 yılı sezonunda artacak giriş sayılarının, gelirleri de aynı ölçüde yükselteceği beklentisi içinde olurlarsa, düş kırıklığına uğrayabilirler. Önümüzdeki sezonda turist sayısı artacak, ertelenen krediler geri ödenecek türü beklentilerin, içinde bulunduğumuz ekonomik gelişmeler karşısında geçerliliğinin kalmadığı çok açık.

Yükselen kurlar yüzünden artan fiyatlar nedeniyle, yurt içi seyahat pazarında da hissedilir ölçülerde daralma yaşanması sürpriz sayılmamalı. 

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar, 2022 yılının hayli zor geçeceğini gösteriyor.